Banyak perkara yang engkau hindari

ternyata mendatangkan perkara yang engkau harapkan

Wahai wanita muslimah yang benar (jujur), wahai wanita mukminah yang suka bertobat, jadilah anda seperti pohon kurma, jauh dari keburukan, terhindar dari gangguan, bila dilempari dengan batu ia menggugurkan buahnya, senantiasa hijau baik musim panas maupun pada musim dingin lagi banyak manfaatnya.

Jadilah anda seorang wanita yang tinggi kedudukannya, jauh dari semua urusan yang rendah, dan terpelihara dari segala sesuatu yang memperdaya norma rasa malu. Bicara anda adalah berdzikir, penalaran anda adalah mengambil pelajaran, dan diam anda adalah berfikir.

Manakala keadaannya sudah demikian, niscaya anda akan merasa bahagia dan senang. Selanjutnya, akan digelarkanlah bagi anda rasa simpati penduduk bumi kepada anda dan anda akan dihujani oleh pujian yang baik dan doa yang tulus dari semua makhluk. Allah akan menyingkapkan semua awan kesengsaraan yang selama ini menaungi anda, menghilangkan rasa takut yang menghantui anda, dan menyingkirkan kekeruhan yang bertumpang-tindih  menghimpit anda. Tidurlah anda dengan iringan bacaan doa dari semua orang mukmin buat anda dan bangunlah anda dengan diiringi lantunan pujian yang ditujukan kepada anda. Bila sudah demikian, anda akan mengetahui bahwa kebahagiaan bukan terletak pada pakaian yang baru, bukan pada pelayanan para pelayan, tetapi terletak pada ketaatan kepada Tuhan Yang Maha Mulia.

Kata Mutiara Hari Ini

Jangan putus asa terhadap diri anda

karena peralihan itu lambat jalannya

dan anda akan menjumpai hambatan-hambatan

yang dapat memadamkan cita-cita

Berupayalah untuk menanggulanginya

dan jangan biarkan ia mengalahkan anda

Iklan